naar onderteken

Aanleiding

Na een relatief rustige periode als gevolg van de pandemie zijn burgers bezorgd over de snelgroeiende overlast en vervuiling door de luchtvaart. Groei van deze energie-intensieve industrie maakt het vrijwel onmogelijk de opwarming van de aarde te stoppen. De regering neemt onvoldoende maatregelen en hoopt dat toekomstige innovaties die problemen gaan oplossen. Dat is een ontkenning van de wetenschap en een ontkenning van de urgentie van klimaatmaatregelen, stikstofuitstoot en gezondheid. Groei van de luchtvaart staat brede welvaart en broodnodige woningbouw in de weg.

Krimp de luchtvaart

6704 ondertekenaars sinds 14 mei 2022

Bewoners van Nederland roepen de regering op om:

  • het aantal vliegbewegingen te beperken tot maximaal 350.000 per jaar en zo de uitstoot te halveren van broeikasgassen, stikstofoxiden en kankerverwekkende stoffen
  • de luchtvaart eerlijk- en veelvliegers zwaarder te belasten
  • af te zien van de opening van vliegveld Lelystad en Rotterdam, Eindhoven, Eelde en Maastricht Airport te sluiten voor commercieel verkeer

Ondertekenen

Toon oproep (uw email blijft verborgen).
Houd me op de hoogte (afmelden kan altijd).

 

Ondertekenaars met een oproep aan- of bericht voor de politiek

Michel Collignon
Weert 
Minder vliegen gaat ons helpen het klimaat te helpen.
Gerard van Oel
Almere 
De luchtvaart kan en moet flink worden ingekrompen. Vluchten korter dan 500km afschaffen. Kerosine en vliegen volledig belasten, geen overheidssteun aan KLM sluiten van kleine vliegvelden, ook van Lelystad en Zestienhoven. Geen hubfunctie meer voor Schiphol.
Ab Buijze
Zeist 
Ik roep de regering op om: Het aantal vliegbewegingen te beperken tot maximaal 350.000 per jaar en zo de uitstoot te halveren van broeikasgassen, stikstofoxiden en kankerverwekkende stoffen. De luchtvaart eerlijk- en veelvliegers zwaarder te belasten af te zien van de opening van vliegveld Lelystad en Rotterdam, Eindhoven, Eelde en Maastricht Airport te sluiten voor commercieel verkeer.
aukje rypma
Amsterdam 
Belast vervuiling. Dus start met hogere belasting op vliegtickets, accijns op kerosine en stop de belastingopbrengst in investeringen in treinverbindingen of desnoods in subsidie voor internationaal treinverkeer.
Jurgen
Spaarndam 
KLM moet in verhouding komen tot haar thuismarkt. Mainportconcept is achterhaald en is onhoudbaar in Nederland.
SGM van de Beek van de Beek
's-Gravenhage 
Hoe minder hoe beter !
Nanny van den heuvel
Rotterdam 
Geen toenemende vluchten en grotere vliegtuigen. Geen schaalvergroting igeen vliegvelden in een woonwijk. Toenemende geluidsoverlast schadelijk voor de gezondheid. Mileu te belastend
Verheij
Schoonhoven 
Hou op met dat dweilen met de kraan open beleid! De ene sector allerlei dure milieumaatregelen opleggen en de vervuilend luchtvaart laten groeien en subsidiëren. Onbegrijpelijk oneerlijk beleid. Creëert geen draagvlak.
Jeanette amesz
Rotterdam 
Stop vliegveld
Xander van Leeuwen
Schipluiden 
Stop de verkapte vorm van subsidie aan de vervuilende luchtvaart en ontmoedig vliegen en help zo mee geluids- en luchtvervuiling (voor klimaat, natuurgebieden en omwonenden) tegen te gaan.
Egbert Broers
Purmerend 
Stop de hubfunctie van Schiphol en open Lelystad AirPort
Ivo Schouten
Rotterdam 
Overlast en milieu maken dat dit niet langer goed te praten valt. Pak de luchtvaart aan!
(anoniem)
Schiedam 
Stop met de hub-fuctie van Schiphol. Laat overstappers uit andere EU-landen dit maar doen op een hub-vliegveld dat niet ligt tussen dorpen en steden zoals in ons overvolle kleine land. Elders in de EU is meer ruimte. Verder géén opening van Lelystad en géén verdere groei van Rotterdam Airport.
Theo Haarsma
Rotterdam 
Naast overlast moet uitstoot CO2 zoveel mogelijk teruggedrongen worden.
J.E.B. Van der Geest-Donkers
Sint Maarten 
Unieke, rustieke, plek. Geen verstorend lawaai. Stilte is goed voor ieder levend mens en dier.
Helma
Bleiswijk 
De hinder is ontzettend toegenomen! Forse toename van laag overvliegende vliegtuigen over bewoond gebied Erg veel geluidsoverlast. En dan over de uitstoot maar te zwijgen. Maak het vliegen fors duurder en vlieg alleen voor lange afstanden. Voor de toekomst van volgende generaties moet er drastisch iets veranderen
E Mulder
Bergschenhoek 
Kom op voor de gezondheid van de burgers, geef ze goede nachtrust en laat ze wonen in een prettige omgeving. Rtha lapt alle afspraken aan hun laars en daar is dan niet mee samen te leven naast elkaar. Dus investeer in woningen, bedrijven en groen ipv vervuilende vliegindustrie.
(anoniem)
Amsterdam 
Stop alle nachtvluchten, hef belasting op kerosine en verbied vluchten korter dan 500 km
Marjan Dekker
Oud-Beijerland 
Laagvliegen neemt toe, is dit echt nodig?
Irna van Nieuwkasteele
Bergschenhoek 
Vergelijk gezondheid en geld maken.
Miranda
Bleiswijk 
Vliegverkeer boven bewoond gebied is hinderlijk toegenomen. Stop geluidsoverlast en vervuiling, zorg voor de burger en niet voor de grote vervuiler.
Aad le Duc
Amsterdam 
Afgelopen jaar een duidelijke zeer hinderlijke toename van geluidsoverlast in de Watergraafsmeer. Wat is er toch aan de hand? Dit is niet tijdelijk een andere baan ivm onderhoud maar structureel.
Annemieke Fierinck
Voorburg 
Belast kerosine, verminder het max aantal vluchten, maak daartegenover OV juist goedkoper, investeer meer in groene infrastructuur als fietspaden en spoorlijnen
Y. Van de ven
Amsterdam 
Geef ons weer wat meer rust!!!!!!!
(anoniem)
Wageningen 
Krimpen, schoner en eerlijk belasten.
Hans van Gorp
Amsterdam 
Luchtvaart krimpen en stoppen met subsidiëren. Net zo belasten als andere middelen van transport. Vliegtuigen zijn enorme vervuilers. Amsterdammers hebben mede daardoor een ongezonder en korter leven.
Marcel Goedegebuure
's-Gravenhage 
Stop met sprookjes verkopen, dat het allemaal wel goed komt zonder stevig ingrijpen. Nederland is nu al 2 graden opgewarmd sinds het begin van het industriële tijdperk. Op Antarctica hebben meetstations deze week 40 graden meer dan normaal gemeten. Voor overleven hebben we een gezonde planeet nodig.
Rob Wansink
Aalsmeer 
Stop met doen alsof schiphol geen overlast veroorzaakt! Toen ik hier 54 jaar geleden kwam wonen als kind vlogen er 10 vliegtuigen in de week over mijn huis. Inmiddels vliegt er elke minuut 1 over mijn huis. GELUIDSOVERLAST, SCHADE AAN MIJN TUINMEUBELS DOOR KEROSINE, ETEN UIT EIGEN TUIN IS GEVAARLIJK OMDAT ALLES ONDER DE ROET ZIT. Stop met liegen en sluit schiphol!
(anoniem)
Ysselsteyn 
Wij wonen in een buitengebied, niet normaal hoeveel vliegtuigen er dagelijks boven ons in de lucht vliegen. en wat was dat anders tijdens corona, vind dat de max is bereikt en deze vervuilers een halt toe geroepen moet worden.
Verhaar Co
Hazerswoude-Rijndijk 
Luchtvaart krimpen en stoppen met subsidiëren. Net zo belasten als andere middelen van transport.
Henk Nieuwhoff
Leiderdorp 
Stop vliegen boven het Gooi en andere stedelijke gebieden. Hef belasting op tickets, kerosine en geluidsvervuiling
Wouter van Vegchel
Lexmond 
Belast kerosine. Stop subsidies voor luchtvaartmaatschappijen. Laat het aantal vluchten krimpen
Joris Vroemen
Meerssen 
Alle punten zoals hierboven beschreven. Voor mij persoonlijk sluit Maastricht Aachen Airport
Madeleine Klis
Haarlemmerliede 
Laat ons rustig slapen!!! Het vliegtuiglawaai neemt zeer toe, vooral s morgens s nachts en s avonds laat
(anoniem)
Amstelveen 
We kunnen ons al die vluchten gewoon niet meer veroorloven.
Marian de Wit
Heerhugowaard 
Laten we Nederland “bewoonbaar “ houden! Gezond woonrecht voor iedereen dus ook als je toevallig i d buurt van een vliegveld woont!
Lean van 't Hooft
Zaandam 
Kies nu eens echt voor het welzijn van de Nederlanders: Schiphol moet krimpen!
J.D. Kluit-Blom
De Goorn 
Het wordt overal te druk, ook in de lucht.
(anoniem)
Rotterdam 
Er wonen te veel mensen rondom RtHA om uit te breiden. Wat er momenteel gebeurd is onacceptabel. De omwonenden hebben recht op een gezonde leefomgeving en daar moet de politiek voor zorgen. Het plan van Schiphol om vakantievluchten vanaf de regionale vliegvelden te laten vliegen past daar niet in.
A.W. van Leeuwen Van kampen
Delft 
Voor huidige en komende generaties die kunnen leven in schone lucht met gezonde natuur roep ik de politiek op om het vliegen te ontmoedigen en het aantal vluchten vanaf alle Nederlandse vliegvelden drastisch te verminderen