Krimp de luchtvaart

7.945 ondertekeningen en 531.178 leden van deelnemende organsaties. Totaal 539.123 ondersteuningen *

Bewoners van Nederland roepen de regering op om: 

  • het aantal vliegbewegingen te beperken tot maximaal 350.000 per jaar en zo de uitstoot te halveren van broeikasgassen, stikstofoxiden en kankerverwekkende stoffen
  • de luchtvaart eerlijk- en veelvliegers zwaarder te belasten
  • af te zien van de opening van vliegveld Lelystad en Rotterdam, Eindhoven, Eelde en Maastricht Airport te sluiten voor commercieel verkeer

Ondertekenen

Toon oproep (uw email blijft verborgen).
Houd me op de hoogte (afmelden kan altijd).

Krimp zonder nadelen uitgelegd

Betrokken organisaties

Bekijk hele lijst

Ondertekenaars met een oproep aan- of bericht voor de politiek

(anoniem)
Hilversum 
Minder geluidsoverlast, ieder mens heeft zo nu en dan stilte nodig om gezond te blijven. Stop de korte vluchten (8x per dag Schiphol - Frankfurt). Investeer in betere trein infrastructuur ipv altijd maar meer vluchten.
Joyce van Aken
Doorn 
Stop te veel vervuiling in de lucht. Geluidsoverlast. NEE tegen 4e vliegroute over de Utrechtse Heuvelrug!!!
Wilma Kwint
 
In een tijd waarin er alle beperkingen worden opgelegd rondom het bouwen van huizen en het inkrimpen van boerenbedrijven, allemaal onder het mom van stikstof beperken, worden er plannen gemaakt om nog meer fijnstof uitstoot over héél NL uit te stoten. Waar de boeren worden geruimd komen vliegtuigen over met voedsel uit hele andere werelddelen. Stop met voedsel vrachtvluchten. Stop met Europese vluchten Investeer in Europesche treinverbindingen en een leefbaar Nederland voor iedereen
(anoniem)
Amsterdam 
De kwaliteit van leven rond Schiphol staat sterk onder druk door vliegoverlast. Ik wil geen lawaai maar wel schone lucht kunnen inademen.
Mariëtte
Doorn 
Geen 4e aanvliegroute, eerder de luchtvaart inkrimpen én vluchten die de wereld niet vervuilen op wat voor manier dan ook.
Riet nigten
Wageningen 
Stop de vervuiling door Schiphol. verminder het aantal vluchten, laat vliegveld Lelystad dicht. De zorgen om het klimaat en de leefbaarheid van Nederland zouden de eerste zorg van de regering moeten zijn, niet de groei van een vervuilende sector.
JP Hennink
 
Stop met het op onjuiste en onwaregebaseerde groei van Schiphol. Stop met het faciliteren van een hub die niet of nauwelijks toegevoegde waarde heeft voor NL en zorg voor een zachte landing van de medewerkers die hier gevolgen van ondervinden.
Ineke van der Valk
Voorschoten 
Nu doortastend aanpakken met terugdringen vliegverkeer en uitstoot schadelijke stoffen i.h.a. Klimaatvriendelijk beleid er tegenover stellen zoals verbetering OV
Lenneke Kok
Doorn 
Geen 4de aanvliegroute op 2 km over de bewoners van Utrecht; verplaats Schiphol naar zee en stop met onnodig vliegen.
Esther Straman
 
Graag minder geluidsoverlast
Ellis Greeven
Nieuw-Vennep 
Maak reizen per trein/ OV betaalbaarder en aantrekkelijker zodat er mooie alternatieven ontstaan om op een milieu vriendelijke manier naar het buitenland te reizen.
Joury van der Veek
Vianen NB 
Zoals men leert in de ‘normale’ opvoeding over normen en waarden van de meeste mensen, je dient mensen gelijk te behandelen. Dus waarom zou dit niet voor bedrijven gelden… Er worden uiteindelijke maar enkele mensen beter van de voordelen die de vliegmaatschappijen hebben. Het is tijd om eerlijk te zijn naar de burgers en over ons milieu.
Jeroen Benne
Hoofddorp 
Stop de nodeloze korteafstand vluchten. Belast kerosine. Een realistische prijs voor vliegen. Verbied privéjets. climate justice, now!
Hans van Dijk
Leusden 
Minder vliegen, gezonder leven
Monique De Koning
Utrecht 
Kies alsjeblieft voor verstandig beleid, voor milieu, klimaat, gezondheid van omwonenden. We willen een toekomst zonder kapitalistische uitbuiting en zonder vernietiging van wat van waarde is. Krinp de luchtvaart!
J.W. de Ridder
Zwanenburg 
het aantal vliegbewegingen te beperken tot maximaal 350.000 per jaar en zo de uitstoot te halveren van broeikasgassen, stikstofoxiden en kankerverwekkende stoffen de luchtvaart eerlijk- en veelvliegers zwaarder te belasten af te zien van de opening van vliegveld Lelystad en Rotterdam, Eindhoven, Eelde en Maastricht Airport te sluiten voor commercieel verkeer de luchtvaart bij te laten dragen aan de regeringsdoelstelling van 60% emissiereductie in 2030 de staatssteun en fiscale subsidies snel af te bouwen het hubmodel van Schiphol en KLM versneld af te bouwen omdat de tientallen miljoenen overstappers geen economische waarde vertegenwoordigen maar wel zorgen voor veel overlast en vervuiling vluchten te verbieden of zwaar te belasten naar bestemmingen die goed bereikbaar zijn met schonere vervoermiddelen zoals de trein de luchtvaart af te stemmen op de behoefte van de Nederlandse markt een einde te maken aan de nachtvluchten te stoppen met de uitzonderingen voor de luchtvaart, zoals vrijstelling van brandstofaccijnzen, het nultarief van de btw, en de subsidies, staatssteun en aandelenaankopen het luchtvaartbeleid te baseren op feiten in plaats van op ideologie te zorgen voor gezonde werkomstandigheden en eerlijke betaling van grondpersoneel boventallige medewerkers te begeleiden
J.I.M.E. Schoute-Jansen
Utrecht 
stop met vliegen alsof we 3 planeten Aarde hebben.
Hennekens W
Beek 
stop de overlast van vliegverkeer en zeker boven woonwijken waar de landing wordt ingezet. We worden al genoeg opgezadeld met fijnstof door Sabic en de autoweg.
kim van Goethem
Hoofddorp 
Denk nou eens eerst aan de mensen, en dan aan het geld.
(anoniem)
Amsterdam 
Geen hub met transitievluchten en onder de 500km luchtvaart verbieden en private jets aan banden leggen
(anoniem)
Doorwerth 
Nu zelfs ver van Schiphol kan je niet rustig in tuin zitten elke 5 min herrie door vliegtuigen over bijvoorbeeld route Oost. Wandelpaden veluwe zonder vliegtui kabaal kan niet eens meer. Stilte en rust zijn vitale waarden en dienen een groot doel, groter dan schiphol
Petrus Rots
Duivendrecht 
Doe iets en vergeet de geluidsoverlast niet!!!!
(anoniem)
Deventer 
Krimp de luchtvaart zo snel mogelijk! Jullie horen je burgers te beschermen, niet te vergiftigen.
(anoniem)
Amsterdam 
De vervuilende stoffen komen niet van het land, komen niet van boeren, maar komen van vervuilende industrie en van de luchtvaart. Maar .... daar wordt heel erg veel mee verdiend. Volg een keer uw gezonde verstand en niet het geld. Daarmee hou je Nederland mooi en waardevol.
(anoniem)
's-Gravenhage 
Veel Nederlanders hebben zwaar te lijden onder het absurd toegenomen vliegverkeer, mensen die in de nabijheid van Schiphol wonen of onder een aanvliegroute worden radeloos, komen niet meer tot rust, kunnen niet slapen en hebben moeite om zich te concentreren op hun werk. Schandalig dat een overheid dit laat gebeuren!
th van Andel
Bergschenhoek 
Het kan zo echt niet langer!! deze ziekmakende industrie moet ook zijn bijdrage gaan leveren!!! overbodige luchthavens moeten gewoon dicht!
Jean Philippe de Jong
Haarlem 
Mileuvriendelijk vliegen bestaat niet, krimp Schiphol!
Anita Mooijman
Rolde 
VEEL minder vluchten en uitstoot verplicht compenseren.
Marieke Guijt
Eindhoven 
Neem de klimaatcrisis serieus en krimp de luchtvaart!
(anoniem)
Groningen 
stop uitbreiding Schiphol en investeer meer in treinvervoer. Maak vliegen op korte afstand 10 x zo duur.
Hans van Leeuwen
Haarlem 
Dit is één van de belangrijkste onderdelen van de energietransitie en kan ook bijdragen aan individuele bewustwording!
Gert van Veldhuizen
Arnhem 
Stop met vliegen binnen Europa en investeer niet meer in vliegvelden maar in goedlopend treinverkeer
Thijs Begemann
's-Gravenhage 
Politici, zorg ervoor dat een treinkaartje minder kost dan vliegen aub.
Guido
Duivendrecht 
1,5 graad opwarming is al mislukt, maar iedere 0,01 graad telt. Vertel de waarheid over de klimaatcatastrofe en laat Schiphol krimpen.
toets zwitserlood
Amsterdam 
stop met onzinnige zaken, lieve politiek.
Ton Haagen
Venlo 
Ik roep regering en Tweede Kamer op om de uitstoot van broeikasgassen en stikstof door de luchtvaart drastisch te beperken onder meer door het aantal vluchten sterk te reduceren en door het belasten van kerosine.
Theun de Graaf
's-Gravenhage 
Laat je niet leiden door economische belangen, denk aan de toekomst van onze kinderen!
Garjan Sterk
Utrecht 
Ik roep de regering op om: - het aantal vliegbewegingen te beperken tot maximaal 350.000 per jaar en de uitstoot te halveren; - de luchtvaart eerlijk, en veelvliegers zwaar te belasten; - af te zien van de opening van vliegveld Lelystad, en Rotterdam, Eindhoven, Eelde en Maastricht Airport te sluiten voor commercieel verkeer.
Jan de vries
Amersfoort 
Noodzaak voor klimaat en volksgezondheid om ons te houden aan de stikstofnorm. Schiphol schendt die, ipv groei moet er direct krimp van vluchten komen. Drastische beperking overstappend van intercontinentale vluchten op Schiphol.
ML Baard
Heerenveen 
Investeer in spoor, leg vliegen aan banden. De meeste passagiers op Schiphol zijn overstappers. Schiphol maakt niet NL bereikbaar maar Europa en andere continenten en wij zitten met de vervuiling. Moedig directe vluchten aan, door vliegmaatschappijen te verplichten dat direct altijd de goedkoopste optie te maken. Vliegen via feedervluchten om intercontinentale vluchten te vullen zou altijd duurder moeten zijn, dan direct. Verbied korte vluchten. Verbied uitbreiding Schiphol. Ga eens andersom rekenen. Begin met de maximale uitstoot in 2030 in NL en verdeel dat over alle sectoren, Incl Schiphol. En bedenk dan wat er moet veranderen om dat te bereiken. Hoeveel auto’s kunnen er dan Max in NL rijden, dus hoeveel treinen en spoor is er dan nodig? Is een eigen auto nog wel haalbaar? Hoeveel vliegbewegingen zijn er dan nog mogelijk? En wil je dan dat dat Amerikanen, Engelsen, Zweden, Mexicanen, etc zijn die via Schiphol naar andere bestemmingen vliegen of voornamelijk NL’ers die direct naar hun eindbestemming gaan? Voor wie produceren we voedsel? Planten? Snijbloemen? Mag een varken nog hier afgemest worden en dan naar Italië om parmaham genoemd te kunnen worden? Dumpen we nog steeds kippenvlees in Afrika en blijven we daar de markt verzieken? Zitten we in 2030 in de volgende pande