‘Groenste college ooit’ van Amsterdam steunt groter Schiphol

Nieuws

Datum: 24-12-2021

Burgemeester Femke Halsema mag gewoon lobbyen voor een groter Schiphol. Dit is besloten in de Amsterdamse gemeenteraad. De motie om haar handtekening weg te krijgen onder een lobbybrief van VNO-NCW voor groei van het vliegveld, werd verworpen. Doordat D66 en PvdA tegen stemde kon Groenlinks zonder consequenties vóór stemmen .

Halsema zette enige maanden geleden haar handtekening onder een brief van de werkgeverslobbyclub VNO-NCW waarin onder meer werd gepleit voor groei van het vliegveld. Daarover ontstond commotie in de raad, temeer omdat in het Amsterdamse coalitieakkoord is opgenomen dat groei van Schiphol ongewenst is.

De ondertekening was niet vooraf besproken met de gemeenteraad. Halsema is naast burgemeester van Amsterdam ook voorzitter van de Metropool Regio Amsterdam. Dat is een samenwerkingsorgaan waarin ook Schiphol een stevige vinger in de pap heeft.

Deze MRA onttrekt zich volledig aan de democratische beginselen. Schiphol-directeur Dick Benschop schuift er regelmatig aan tafel bij de Amsterdamse burgemeester.

PvdA en D66 voor groei Schiphol
Ondanks het coalitieakkoord plaatste Halsema pontificaal haar signatuur onder het document. GroenLinks, SP en ChristenUnie dienden een motie in om haar tot inkeer te brengen.

Hoewel de raad dichtbij een meerderheid zat om de motie aan te nemen, bleken PvdA en D66 op het laatste moment tegen te stemmen. Daarmee werd het voorstel verworpen.

De Amsterdamse afdeling van de Partij van de Arbeid koos hiermee voor banen in plaats van voor de gezondheid van Amsterdammers. Een achterhaald standpunt, aangezien er in de hoofdstad honderdduizenden vacatures bestaan die nauwelijks zijn in te vullen. Het vliegveld is een notoir slechte werkgever met magere arbeidsvoorwaarden en eindeloze flexcontracten tegen lage betaling. En met een prominente PvdA-er als president-directeur.

D66 Amsterdam keer op keer vóór Schiphol
Hoewel D66 zijn best doet landelijk een groen imago vast te houden, blijkt de Amsterdamse afdeling keer op keer de kant van de vervuilende en luidruchtige luchthaven te kiezen. Eerder wilde een D66-wethouder geen juridische stappen nemen tegen Schiphol wegens overschrijding van allerlei milieu- en leefbaarheidsgrenzen, nu wordt er via het stemgedrag opnieuw aangegeven dat Schiphol heilig is voor D66.

De voorstemmers zijn woest op de tegenstemmers. “Tot zover alle mooie klimaatpraatjes van het groenste college ooit”, twittert de Partij voor de Dieren.

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

pageviews: 7988

tinyurl: link

Gerelateerde berichten

Meer over Schiphol